قبرس كانون ديدار با آمريكايی ها

يكهزار و سيصد و هشتاد و يك

آزادی - اصلاحات - جمهوری

شنبه دهم فروردين

راديوها
آزادی
صدای ايران
بي بی سی
فرانسه

نشريات

ابرار
آزاد
اطلاعات
آفتاب يزد
انتخاب
ايران
بنيان
سياست روز
جمهوری
چشم انداز
چيستا

راه توسعه

خراسان
رسالت
روز نو
عصرما
كيهان
گيلان امروز
نوروز
همشهری
ماهنامه آفتاب
يك هفتم

سايت ها

اكو نيوز
ايران امروز
ايران مانيا
ايرنا
ايسنا
بروسكا
پيك ايران
پيوند
دمكرات كردستان
راشدان
راه توده
راه كارگر
عصرنو
كار
گذرگاه
گويا
مرور
مشاركت
ملي- مذهبی
موتلفه
نامه مردم
نهضت ازادی
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
برنامه‌ها
 
 
 
 
                          pyknet@perso.be  

انتشار برخی مطالب در نشريات وابسته به جناح راست جمهوری اسلامی حكايت از همسويی اين جناح با سياست های نظامی آمريكا دارد

طرح حمله به عراق مراحل پايانی خود را طی ميكند


گزارشی از ده روز حضور بی سرپناهان، بيكاران و گرسنگان در خيابانهای آرژانتين 

قيام گرسنگان در آرژانتين


 سعيد حجاريان

    محمد سلامتی

 عزت الله سحابی

 محمد علی عمويی

 حبيب الله پيمان

 ابراهيم يزدی


رهبران و روزنامه نگاران


 احمد زيدآبادی

 هاشم آغاجری

 مسعود بهنود

 حسين باستانی

 مصطفی تاج زاده

 عليرضا علوی تبار

عباس عبدی



بزرگترين تظاهرات اعتراضی در ايتاليا






مسعود بهنود

ما نيز مردمانيم


سال هشتاد سالی نقس گير بود - حجت الاسلام ابطحی

داوود محمدی- بنيان

مغلطه ای بنام حمايت آمريكا از اصلاح طلبان


مريم زمانی- بنيان

جنگ فولاد و مرغ


مريم بيژنی - نوروز

پيرزن و بهار


حسين باستانی - نوروز

رهبر منتخب خداست يا مردم؟


سعيد احتجاب - نوروز

ناطق نوری باز هم به ياد تكرار مشروطه افتاده است


داور شيخاوندی - غلامعباس توسلی

تحولات سال هشتاد و چشم انداز سال هشتاد و يك


انتقاد رسالت از محمد رضا خاتمی و مغالطه وفاق ملي


وفاق ملی با بخشنامه حاصل نميشود- آيت الله موسوي تبريزي


مجلس و كانون وكلا پرونده محكوميت ناصر زرافشان را پيگيری خواهند كرد


مهره چينی انگليس در نيروهای نظامی برای كودتا- يرواند آبراهاميان

 

گفتگوی فرهنگ ها در همايش گرانادا- دكتر ابراهيم يزدی

 

مذاكرات با آمريكا از پشت پرده بيرون می آيد

 

آمريكا شرطی برای مذاكره ندارد و شرطی نمی پذيرد- زلمای خليل زاد

 

فعاليت احزاب در افغانستان به لويی جرگه بستگی دارد- حامد كرزای

 
در آخرين روزهای سالی كه گذشت

پيامدهای منفی خصوصی سازی ها بتدريج آشكار ميشود

گسترش اعتياد در مدارس، چرا؟

رويا ملكی


فاجعه را پاسخگويی هست؟

حميده طاهری


  
 
نظرها و مواضع

محمد سلامتی : نه جنگ با آمريكا، نه گفتگو زير تهديد 

عباس عبدی : سرنوشت اهانت به رييس جمهور 

محسن آرمين : مذاكره با آمريكا در شرايط كنونی با هدف برقراری رابطه عاقلانه نيست

محسن كديور : وفاق ملی در گرو آزادی مطبوعات است

محمد رضا خاتمی‌ : وفاق ملی‌ چگونه تحقق خواهد يافت؟

حرف های حجاريان دوسال پس از ترور





سخن روز

رهبران و روزنامه نگاران


از جمع فعالان و حاضران جنبش ملی دهه سی انگشت شماراني هنوز در صحنه باقی مانده‌اند. از ميان مليون و مذهبيون بيشتر و از جمع توده‌ايها، كه چپ ديگری را از آن دوران نمي‌توان شمارش كرد كمتر. اين حاصل جمع، هم ناشی از سن و سالي‌است كه بر همه گذشته و هم نتيجه تلفاتی است كه توده‌ايهای نسل دهه سی در جريان حوادث دهه شصت دادند. نام‌آوران و نام‌دارانی ديگر در صحنه نيستند و انگشت شمارانی كه باقی مانده‌اند، همچنان در محاق سانسور و كنترل امنيتی.  در اين حصار نيز، در مقايسه با مليون و مذهبيون ملی، محروميت همچنان بر توده‌ايها و چپ‌های غير مذهبی سنگينی مي‌كند.

در فراز و فرودهای شش سال گذشته، همه اين باقي‌ماندگان، هريك به فراخور اطلاع و آگاهی، حضور در حوادث و فضائی كه برايشان در مطبوعات وجود داشته حرف و سخنی گفته‌اند و منتشر كرده‌اند. گاه بعنوان خاطره و گاه بصورت گفتگو مصاحبه؛ و در سرجمع اين انتشارات و گفتگوها، نقطه پرگال تجربه و هشدارباش‌ها بر محور كودتای بيست و هشتم مرداد مي‌چرخيده‌ و بيم از تكرار دوباره آن در شكل و شمايلی ديگر.

طی نيم دهه اخير، نسل زخم خورده‌ای پا به ميدان گذاشته، كه با دهه سی و جنبش ملی ايران در آن سال‌ها يا با واسطه و يا بی واسطه آشنا شده است. از دهان آنها شنيده و يا از قلم آن‌ها حوادث را خوانده‌است.

اينها نيز با ارتجاع مذهبی درگيرند، همانگونه كه نيروهای مترقی دهه سی با آن درگير بودند؛ با توطئه‌های بيت رهبری و بخش‌هائی از نيروهای نظامی و فرماندهان آن درگيرند، همانگونه كه نسل دهه سی با توطئه‌های دربار شاهنشاهی و نيروهای نظامی وابسته با آن درگير بودند؛ مبارزان دهه سی اعم از مذهبي و ملی و غير مذهبی با مخالفان و خائنين بازمانده انقلاب مشروطيت و هموار كنندگان جاده قدرت رضاخان ميرپنج درگير بودند؛ نسل زخم خورده نيم دهه اخير نيز با ياران به ثروت و قدرت دست يافته و پشت به آرمان كرده دوران پيش و پس از انقلاب درگيرند...

مطبوعات تريبون اين نبرد است  همانگونه كه در دهه سی چنين بود. چهره‌ها و قلم‌ها در دو جبهه، اين نبرد را بازتاب مي‌دهند. همانگونه كه در دهه سی و جنبش ملی چنين بود. در آن دهه دكتر حسين فاطمی در مقابله با احمد دهقان سرمقاله‌های روزنامه “باختر امروز“ را مي‌نوشت و از جنبش ملی دفاع مي‌كرد و سيد نابكاری بنام “ميراشرافي“ در روزنامه‌“آتش“ نفت بر حريق كودتا مي‌پاشيد. در نيم دهه اخير سعيد حجاريان در كسوت روزنامه نگار به صحنه بازگشته و آب بر آتشی مي‌پاشد كه حسين شريعتمداری در روزنامه كيهان برپا مي‌كند. حيرت آور آنكه هم حسين فاطمی را به گلوله بستند و هم سعيد حجاريان را. هم او از مرگ جست و تا دم آخر متكی به عصا راه رفت و هم حجاريان نيمه فلج بر صندلی چرخدار به راهش ادامه مي‌دهد. اين مشتی از خروار است.

دو نسل از رهبران و روزنامه نگاران: مبارزان و رهبراني كه روزنامه نگار شدند و سياست و مبارزه را با قلم ادامه دادند و روزنامه‌نگاراني كه مشق سياست و مبارزه را ابتدا در روزنامه‌ها نوشتند..

سرگذشت مطبوعات يكصد سال اخير ايران، هرگز جدا از سرگذشت انقلاب مشروطه، جنبش‌‌ملی و خيزهای انقلابی نبوده‌است؛ حتی “ميرجعفرپيشه وري“ رهبری حكومت خودمختار آذربايجان نيز مديرمسئول و سرمقاله نويس خوش قلم روزنامه “آژير“ بود. همچنان كه سيدضياء انگليسی، رهبر پشت صحنه كودتای بيست و نهم اسفند و روی كار آمدن رضاخان هم مشق سياست را ابتدا از روزنامه‌ها شروع كرد. اين سيل قلمی كه اكنون و در نيم دهه اخير مطبوعات را با خود برده، سرچشمه‌‌ای خشك نشدنی دارد: قريحه سياسی و ذوق روزنامه‌نگاري مردم ايران.

اين نبرد را بازتابی هم در مهاجرت هست؟ دركي از آنچه آنجا مي‌گذرد، دراينجا وجود دارد؟

مي‌نشينند و بر مي‌خيزند، اما وقتی با خانه و زادگاه خويش بيگانه‌اند زحمت خود مي‌افزايند. كاروان در آنجا مي‌رود و در اينجا در گل مي‌نشيند. توفانی در فنجان و اقيانوسی در تلاطم.!


اكثريت روی موج

اين روزها قرار است سازمان فداييان خلق ايران- اكثريت- يك كنگره برگزار كند.

بيشتر صفحات نشريه "كار" دو هفته نامه ارگان اين سازمان به انتشار بحث ها و نظرات گرايشهاي مختلف فكری در رهبری اين سازمان اختصاص يافته است. چنانكه از اين بحث‌ها برمي‌آيد هم اكنون دو گرايش عمده فكری در رهبری سازمان اكثريت در كشاكش قرار دارند.  گرايش نخست عمدتا توسط فرخ نگهدار دبير اول سابق اين سازمان نمايندگی ميشود و ظاهرا مهدی فتاپور و بهروز خليق كمابيش به اين گرايش نزديك هستند. اين گرايش معتقد به ضرورت دفاع از جنبش كنونی اصلاح طلبانه در ايران است. اما ضرورت اين دفاع را نه از بررسی شرايط مشخص مبارزه مردم ايران بلكه از اصول كلی و مُبهم نظير تقدم "رفرم" "اصلاح" بر "انقلاب" و اصلاح پذير بودن يا نبودن حكومت نتيجه مي‌گيرد.

گفته ميشود يكی از دلايلي كه اين گرايش نتوانسته نظر اكثريت را در سازمان فداييان خلق جلب كند همانا ضعف هاي نظری دلايلی است كه آنان برای دفاع از اصلاحات ارائه مي‌دهند و همچنين مطلق كردن شيوه های معين

ی از مبارزه اجتماعی خارج از زمان و مكان است.

گرايش ديگر، كه خود را اصطلاحا گرايش "چپ" معرفی مي‌كند، بر شكست اصلاحات تاكيد دارد. اين گرايش تعريف جديد و بديعی از "چپ" ارائه مي‌دهد كه بر اساس آن چپ يعنی كسی كه وظيفه اصلی آن بجاي مبارزه با راستگرايان، مبارزه با اصلاح طلبان يا طرفداران رفُرم است. اين گرايش عمدتا توسط فريدون احمدی و ف تابان نمايندگی مي‌شود. بلافاصه پس از انتخابات دوم خرداد و پيروزی غافلگيركننده محمد خاتمی، فريدون احمدی كه از مدافعان تحريم آن انتخابات بود، در مقاله ای در نشريه "كار" بر درستی سياست تحريم انتخابات "با تاكيد"- به قول خود- پای فشرد. البته وی توضيح نداد كه اگر مردم انتخابات را تحريم كرده بودند و اكنون ناطق نوری رييس جمهور بود چه چيزی عايد "چپ" شده بود؟

از ف. تابان نيز در فرداي دوم خرداد اين جمله تاريخی به يادگار مانده است كه «‌بايد صبر كرد و آن روزهايی را در نظر داشت كه اين موج اميدواری فرو بريزد و مردم دريابند كه اميد بستن به جناح های رژيم راه به جايی نخواهد برد و  »

البته ف تابان خود صبر نكرد و برای آنكه اميدواريش را به واقعيت تبديل كند نظريه ضرورت نامه نگاری به خاتمی را در برابر كسانی كه از توضيخ خواستن از "علی خامنه اي" پشتيباني ميكردند، مطرح كرد. بر اساس اين نظريه كه در طی سالهای اخير نظريه غالب در سازمان فداييان خلق اكثريت بود، بايد در برابر هر گونه اجحاف و فشار و زورگويی دستگاه حكومتی جمهوری اسلامی صرفنظر از اينكه منشاء آن كيست و چيست و از كجاست لازم است، محمد خاتمی را مورد خطاب قرار داد و چون از خاتمی در برابر اقداماتی كه ربطی به او ندارد بالطبع كاری هم  ساخته نخواهد بود «موج اميدواری فرو خواهد ريخت». بعدها ف تابان سايت خبری سازمان اكثريت، بنام "اخبار روز" را  به ناشر همين ديدگاه ها تبديل كرد؛ چنانكه از بيست و شش عنوان آخرين شماره اخبار روز كه همچنان بر روی اينترنت است، بيست و دو عنوان آن به اين يا آن شكل عليه اصلاح طلبان ايران است. گفته ميشود به همين دلايل بود كه در آستانه برگزاری كنگره ف تابان از سردبيری اخبار روز كنار گذاشته شد تا بيش از اين موج نااميدی را نه در مردم ايران بلكه در اعضای سازمان پرورش ندهد.

اكنون در آستانه برگزاری كنگره سازمان فداييان خلق ايران اكثريت بايد ديد نمايندگان كنگره به كدام موج خواهند پيوست؟ موج مردمی كه عليرغم همه دشواريها و پيروزی ها و ناكامی ها به مبارزه برای ايجاد تحولات در جامعه خود ادامه مي‌دهند؟ يا موج های مصنوعی در ليوان‌های سرخالی آب در خارج از كشور؟!

توضيح در موردبايگانی پيك

يادآور ميشويم مشكل مربوط به بايگانی پيك برطرف گرديده و اكنون همه صفحات شماره های قبل پيك از طريق بايگانی قابل مشاهده است

 

 




   



آيت الله منتظری شرايط شكسته شدن حصر را نپذيرفت و دادگاه ويژه روحانيت از حضور ايشان در مراسم ختم خواهرشان جلوگيری كرد

حضور آيت‌الله اردبيلی، آيت‌الله طاهری اصفهانی، آيت‌الله مومن، عمادالدين باقی، حجت‌الاسلام كديور، محمد‌قوچانی، دكتر رئيس طوسی و نمايندگان مجلس در مراسم ختم خواهر آيت‌الله منتظری

ماموران دادگاه ويژه روحانيت، پيش از ظهر امروز با حضور در خانه آيت‌الله منتظری به ايشان اطلاع دادند كه برخلاف وعده‌ای كه بيست و چهار ساعت پيش داده شده بود، حصر ايشان ادامه يافته و به همين دليل وی نمي‌تواند در مراسم ختم خواهر خويش در شهر قم شركت كند اين در حالی است كه شهر قم از دو روز پيش در انتظار بيرون آمدن آيت‌الله منتظری از خانه خويش و حضور در اين مراسم ختم بود و از شهرهای مختلف ايران و بويژه از اصفهان نيز جمعيت پرشماري برای ديدار با آيت‌الله منتظری خود را به قم رسانده بودند

بيست و چهار  ساعت پيش، طی يك تماس تلفنی كه از سوی شورای امنيت ملی با خانه آيت‌الله منتظری گرفته شده و اطلاع داده شده بود كه مسئله شكسته شدن حصر آيت‌الله منتظری در عالي‌ترين سطح حكومتی تائيد شده و با شركت ايشان در مراسم ختم خواهر خود، عملا اين حصر برداشته خواهد شد و ديگر موانع نيز بتدريج برطرف خواهد شد

خبر مربوط به شكسته شدن حصر آيت‌الله منتظری شب گذشته به نشريه اينترنتی “پيك“ گزارش شد و همان زمان نيز بعنوان “خبر دريافتي“ روی شبكه اينترنتی قرار گرفت

گزارشگران “پيك“ امروز، پس از مراسم ختم خواهر آيت‌الله منتظری، ضمن اطلاع بالا، گزارشی از مراسم ختم ارسال داشته‌اند كه در زير مي‌آيد:

 

مراسم پرجمعيت ختم خواهر آيت‌الله منتظری با حضور تعدادی از مراجع و روحانيون شناخته شده مقيم شهر قم برگزار شد از جمله اين روحانيون آيت‌الله موسوی اردبيلی عضو شورای انقلاب و رئيس قوه قضائيه جمهوری اسلامی در زمان حيات آيت‌الله خمينی بود كه هنگام ورود به محل برگزاری ختم با احترام بسيار از سوی مردم مورد استقبال قرار گرفت روحانی صاحب نام ديگری كه دراين مراسم شركت داشت آيت‌الله مومن امام جمعه موقت قم، از دوستان قديمی آيت‌الله منتظری و عضو مجلس خبرگان رهبری بود، كه گفته مي‌شود در اعتراض به نقش و مواضع آيت‌الله جنتی و آيت‌الله محمديزدی در شورای نگهبان قانون اساسی اين شورا را تحريم كرده‌ و اخيرا با صراحت بيشتری از محمد‌خاتمی و ضرورت اصلاحات دفاع مي‌كند و نسبت به عملكرد قوه قضائيه و بويژه دادگاه ويژه روحانيت معترض است روحانی سرشناس ديگری كه در اين مراسم شركت داشت آيت‌الله طاهری امام جمعه اصفهان بود كه هنگام ورود به محل برگزاری مراسم بسياری از روحانيون حاضر در مراسم همراه مردم به احترام وی از جاي برخاستند از نسل جديد روحانيون صاحب عنوان حجت‌الاسلام دكتر محسن كديور در اين مراسم شركت داشت كه علاقمندی طلاب جوان قم نسبت به وی روز به روز بيشتر مي‌شود و خواهان حضور او در شهر قم و تدريس وی هستند. تفسيرهای وی از ولايت فقيه، در تضاد كامل با آن ولايتی قرار دارد كه اكنون دادگاه ويژه روحانيت و فرماندهان نيروهاي نظامی خود را پاسدار آن مي‌داند

صحنه بسيار ديدنی در مراسم ختم امروز حضور عمادالدين باقی، روزنامه نويس زندانی بود، كه بمناسب نوروز از زندان به مرخصي موقت آمده‌است او همراه داماد جوان خود “محمد‌قوچاني“ در اين مراسم حضور يافت احترام مردم نسبت به وی، خود يكی از صحنه‌های ديدنی مراسم ختم امروز بود از جمع معروف به ملي‌-مذهبي‌ها نيز دكتر رئيس طوسی در اين مراسم شركت كرد كه در واقع نمايندگی اين طيف را برعهده داشت، همچنان كه حضور محمد‌قوچانی نمايندگی روزنامه‌نگاران اصلاح طلب و عمادالدين باقی نمايندگی روزنامه‌نگاران زندانی را تداعی مي‌كرد حضور “حجتي“ وزير جهاد در مراسم ختم امروز نيز بعنوان حضور نماينده دولت و شخص محمد‌خاتمي تلقی شد از جمع نمايندگان مجلس، حضور “اسماعيلي“ نماينده قم در مجلس ششم بيش از ديگران جلب توجه مي‌كرد

سخنران مراسم ختم امروز حجت‌الاسلام قابل بود، كه در ابتدای سخنرانی خود به مسئله عدم حضور آيت‌الله منتظری در اين مراسم اشاره كرد او به گونه‌ای مسئله را طرح كرد كه همگان پي‌بردند در آخرين ساعات پيش از مراسم ختم جلوی شكسته شدن حصر آيت‌الله منتظری گرفته شده و ايشان نتوانسته در مراسم شركت كند او گفت “بعلتی نگفتنی آيت‌الله منتظری در اين مراسم شركت نكردند“اين بيان حجت‌الاسلام “هادی قابل“ اينگونه برداشت شد كه آيت‌الله منتظری با شرايطی كه ظاهرا به ايشان ابلاغ شده بود موافقت نكرده و از شركت در اين مراسم خودداری كرده است هنوز معلوم نيست كه اين شرايط مربوط به مراسم امروز، استنكاف از سخنرانی و يا شرايط كلي‌تر شكسته شدن حصر بوده‌است

از شب گذشته، مسافرخانه‌های قم زير نظارت قرار گرفت تا تازه واردين به شهر شناسائی شوند، اما عليرغم همه اين تدابير، امروز صدها مسافری كه از اصفهان و تهران خود را به اين مراسم رسانده بودند مشهود بود و نيروهای انتظامی نيز در شهر قم و بويژه در اطراف محل مراسم ختم حضور يافته بودند

مراسم امروز، با توجه به حضور روحانيون ياد شده در بالا و شركت اقشار مختلف مردم و نمايندگان نيروهای سياسي  و مطبوعات اصلاح طلب در آن، عملا صف بندي جديدی را در سطوح بالای روحانيون مستقر در قم و ابراز همدردی و احترام مجلس، سازمان‌های سياسی، مطبوعات و دولت نسبت به آيت‌الله منتظری را به نمايش گذاشت

ی