ايران  

        www.pyknet.net

   پيك نت

 
صفحه اول پیوندهای پیک بايگانی پيک

20 بهمن ماه  1392

infos@pyknet.net

 
 
 

گفتگو با دبیراول سابق جبهه مشارکت

هنوز برای فعالیت سیاسی تحت فشاریم! 
 
 
 
 

محمد رضا خاتمی دبیرکل سابق جبهه مشارکت و نایب رئیس دوم مجلس ششم، پیرامون رابطه اصلاح طلبان با دولت روحانی با خبرگزاری ایلنا گفتگو کرد و گفت:

بخش هایی از اصلاح طلبان که محبوبیت و مقبولیت دارند همچنان دچار محدودیت اند. حتی شخص اقای خاتمی ممنوع الخروج است و احزاب و گروه های اصلاح طلب نیز هنوز تحت فشارهای گوناگون قرار دارند. احضار می شوند که چرا فعالیت می کنید و دور هم جمع می شوید و بیانیه می دهید. با این حال اصلاح طلبان با وجود همه مشکلات و گرفتاری ها با تمام قوا از دولت حمایت می کنند و هزینه های آن را هم پذیرفته و می پذیرند و در این مسیر کوتاه نمی آیند. منتظریم، ببینیم این فضا به کجا می انجامد؟

اصلاح طلبان اگر انتقاداتی هم داشته باشند آن را خصوصی به دولتیان و شخص رئیس جمهور انتقال داده و میدهد. توقع آقای رییس جمهور از دانشگاهیان و فرهیختگان و نخبگان توقع نابجایی نیست. اما باید ریشه یابی کرد که چرا امروز در کشور این فضای مرده حاکم است؟  فضای امنیتی همچنان وجود دارد و ادامه یافته است. این فضا موجب می شود که نیروهای روشن اندیش و خوش فکر و صاحب ایده و نظر برای فعالیت تحت فشار قرار بگیرند.

شما ببینید در وزارت علوم برای بازگرداندن چند استاد که به ناحق و برخلاف مسیرهای قانونی اخراج شده اند چقدر فشار وجود دارد. من می دانم که اساتید و متفکران با وجود آنکه دل چندان خوشی از فضای موجود ندارند باز هم از دولت حمایت می کنند. امیدواریم دولت در این حوزه ها کمی عمیق تر نگاه و عمل کند.

اصلاح طلبان علی رغم محدودیت ها در میدان هستند. هزینه ها را هم می پردازند. از دولت هم توقعی ندارند که به خاطر آن ها وارد میدان شود و هزینه بپردازد. اما بخش های دیگر جامعه که آمادگی پرداخت هزینه را ندارند نیازمند پشتیبانی مانند دولت هستند تا از حقوق آن ها دفاع کند و جلوی تحمیل هزینه به آن ها را بگیرد. اگر این اتفاق بیفتد شاهد حاکم شدن فضایی مناسب خواهیم بود.

مساله هسته ای مساله ای پیچیده است و نیازمند دقت و ظرافت است. مثلا خود ما و دوستانمان در دوران آقای احمدی نِژاد از سیاست های هسته ای انتقاد کردیم. چرا که آن را به سود منافع ملی نمی دانستیم. هجمه ها از هر سو آغاز شد و حجم زیادی از هزینه ها تحمیل گردید. اگر قرار باشد باز هم به صرف اینگونه اظهار نظر ها هزینه هایی از این دست تحمیل شود نمی توان انتظار زیادی داشت.

آقای روحانی به درستی گفته اند کسانی که با سیاست های هسته ای مخالفت می کنند به نهادهای معدودی متصل هستند وگرنه کیست که تردید کند آنچه در حوزه سیاست خارجی و در زمینه سیاست های هسته ای جریان دارد یا مورد تایید مقام رهبری است و یا اینکه لااقل می توان گفت ایشان با آن سیاست ها مخالفتی ندارند. اگر ایشان مخالف بودند به طور قطع جلوی این روند را می گرفتند. بنابراین مخالفین سیاست های هسته ای که مورد اشاره آقای روحانی هم بوده اند نه با سیاست های دولت بلکه با سیاست های مقام رهبری مخالفت می کنند. پس اینان باید پشتوانه بسیار قوی و نیرومندی داشته باشند که می توانند این کار را انجام دهند و هیچکس هم به آنان نگوید بالای چشمتان ابروست!

حماسه سازان ۲۴ خرداد در میدان هستند. اما باید فضا برایشان ایجاد شود. مهم ترین مساله در این میان مساله امنیت است. اگر از نیروهای سیاسی انتظار داریم باید زمینه های فعالیت آنان را فراهم کنیم. یکی از کارهای عمده ای که در این زمینه می توان انجام داد این است که بخش هایی از دولت که با این نیرو ها و طبقات ارتباط دارند کمی فعال تر عمل کنند. مثلا وزرات اطلاعات وزارت کشور و وزارت علوم با دانشگاهیان و سیاسیون در ارتباط هستند باید زمینه فعالیت این اقشار را فراهم نمایند.

چطور از رییس دانشگاهی که تمام کوشش خود را معطوف کرده تا روحانی در انتخابات رای نیاورد و امروز نیز در کار او و دولتش کارشکنی می کند می توان انتظار داشت در دانشگاه فضایی حاکم کند که اساتید بتوانند حمایت خود را از دولت علنی نمایند؟ باید به این مسائل کمی وسیع تر نگاه کرد. دولت وظیفه خود را در ایجاد زمینه و امینت انجام دهد جریان حمایت مثل سیل جریان خواهد یافت و سرازیر خواهد شد.

در چنین فضایی است که مخالفت هایی که آقای روحانی به آن اشاره کرده و از آن منابع خاص سرمنشا می گیرد محو خواهد شد. اما عمده این است که دولت باید زمینه های لازم برای فعالیت و امنیت سیاسیون و متفکران و نخبگان را فراهم کند. آن گاه می توان توقع حمایت های عمومی و گسترده را داشت.

 

پیک نت 20 بهمن

 
 

اشتراک گذاری: