ايران  

        www.pyknet.net

   پيك نت

 
صفحه اول پیوندهای پیک بايگانی پيک

4 آبان ماه  1393

infos@pyknet.net

 
 
 

نبرد قدرت میان 3 غایب و 3 غالب!

 
 
 
 

 

زندگی نباتی آیت الله مهدوی کنی عاقبت پس از چهار پنج ماه بستری بودن در بیمارستان روز سه شنبه به پایان رسید تا آه سرد از نهاد آن‌هایی برآید که ماه ها دل به نفس گرم برآمده از سینه ی وی به عنوان نشانه ای از حیات جسمی، دل خوش کرده بودند تا شاید حیات سیاسی خود را چند روزی بیشتر تثبیت بخشند.

اکنون در فقدان مرحوم مهدوی کنی، محلل پیشین معضل ریاست مجلس خبرگان، آنان باز درپی یافتن محلل جدیدی خواهند بود که درعمل تا اسفند ماه ۹۳ براین مسند نشسته است تا ستیز سخت«سه غایب» جامعه ی روحانیت مبارز با«سه غالب» این حزب مذهبی – سیاسی با شناسنامه در حوزه ی علمیه، اما بدون پرونده ی رسمی در وزارت کشور، شکل و جلوه ی دیگری بیابد.

این آیت الله پرسابقه که پس از انقلاب اسلامی دربسیاری از مناصب حکومتی پرچمدار حضور و ورود روحانیت درارکان قدرت ایران بود، اگرچه فرصت نیافت تا پیش از ترک زندگی فانی از مردم ستمدیده و رهبران جنبش سبز حلالیت بطلبد و بعداز دیار فانی به دیارباقی بشتابد، اما در سال‌های اخیر امکان یافت تا میدان‌دار اختفای جدال سیاسی پنهان دو دوست دیرین خود در صحنه ی اجتماع شود، تا انتخابات خرداد ۸۸ ضایعات بیشتری در بالاترین سطح نداشته باشد!

شاید به دلیل همین رفاقت بود که او درسال ۸۹ درشرایطی که حال و احوال مناسبی هم نداشت و روی صندلی چرخ‌دار زندگی کاری و سیاسی خود را پیش می برد، ریاست اسمی مجلس خبرگان را پذیرفت تا ریاست عملی هاشمی رفسنجانی براین نهاد مذهبی- سیاسی بیش از پیش خدشه دار نشود و دشمنان قدیمی دوست دیرینه اش را به دلیل طرفداری از رهبران جنبش سبز و پایداری بر روی مواضع روشن خود بیش از پیش کنار نگذارند.

با گذشت زمان هرچه شکست های سیاسی و جناحی این روحانی فقید پررنگ شد تا فقدان او درجناح راست روزبه روز کم رنگ تر شود، اما رفسنجانی هر روز به نقش خود در صحنه ی سیاسی کشور رنگ و جلای بیشتری بخشید تا جایی که درکنار سیدمحمد خاتمی رهبر اصلاحات توانست با حمایت از حسن روحانی درانتخابات ریاست جمهوری سال ١٣٩٢، پیروزی بزرگی را بر رقبای دیرینه اش ثبت کند و دایره ی نفوذ خود را تا درون دولت اعتدال گسترش دهد وآماده ترازهمیشه به انتظار برگزاری دو انتخابات پیش رو، به ویژه انتخابات مجلس خبرگان بنشیند که با فوت رسمی آیت الله مهدوی کنی اهمیت آن بیش از پیش شده است.

اما تا آن روز، حدود یک سال و نیم دیگر، هاشمی برای رسیدن به این هدف مهم و دردست گرفتن مهارمجلس خبرگان که به احتمال قریب به یقین، تعیین رهبرآینده نیز در دل آن نقش خواهد بست، باید بتواند تکلیف خود را با تشکیلات سیاسی ـ- مذهبی جامعه ی روحانیت مبارز روشن کند؛ نهادی که حضور و ایفای نقش او بسترساز بازگشت دو یار و متحد دیرینه اش نیز خواهد بود؛ ناطق نوری و حسن روحانی.

فقدان این«سه غایب» بوده که فرصت را دراختیار«سه غالب» نهاده‌ است تا محمد یزدی، مصباح یزدی و احمد جنتی با وجود اختلاف نظرها و تفاوت دیدگاه‌ها و سلیقه‌های سیاسی به نیابت ازآیت الله خامنه ای، از دل این نهاد مذهبی، جریان اقتدارگرا را سامان داده و سکان هدایت کشتی سیاست ایران را در دست بگیرند!

 

چهارماه پیش درنبود مهدوی کنی، آیت الله هاشمی شاهرودی بازنقش محلل را ایفا کرد تا درجایگاه نایب رئیس مجلس خبرگان جنگ قدرت حاکم برآن نمود بیرونی چندانی پیدا نکند، اما در فقدان رهبرمعنوی محافظه کاران، درصحنه ی عمل این«سه غایب» مجمع روحانیت مبارز بوده اند که توانسته اند دست بالاتر را در برابر«سه غالب» داشته باشند.

این وضعیتی است که چندان به مذاق نایب رئیس مجلس خبرگان، محمد یزدی رئیس تندرو اقتدارگرایان خوش نیامده و احمد جنتی را نیز که در مواردی خاص داعیه ی ریاست این نهاد را داشته، دلگیر هم کرده است. دراین میان عصبانیت مصباح یزدی هم جای خود دارد که هر روز تنور قدرت ولایت مطلقه فقیه را داغ تر می‌کند و هرشب خواب نشستن بر کرسی رهبری مسلمانان جهان را می بیند!

هرچه باشد این سه براین نکته خوب واقفند که هاشمی شاهرودی روابط نزدیک‌تر و بهتری با هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی و ناطق نوری دارد و هیچ‌گاه حاضرنشده است چون روحانیون تمامیت خواه شمشیر را از رو علیه«مجمع روحانیون مبارز» و حتی رهبراصلاحات، سیدمحمد خاتمی ببندد-؛ البته به جز موارد استثنا که آیت الله خامنه ای خود حضوری آشکار داشته و به اصطلاح از حکم حکومتی رهبری برای پیشبرد اموراستفاده کرده است.

البته وضعیت موجود درفقدان مهدوی کنی موقعیتی موقت است و اگر تدبیرلازم از جانب «سه غایب» به خرج داده نشود و درچند ماهه ی منتهی به اسفند۹۳ که نشست سالانه ی مجلس خبرگان برگزار خواهد شد و پس از یک سال به انتخابات این نهاد منتهی خواهیم رسید، آن‌ها دست به کار سیاسی- تشکیلاتی مهمی نزنند،«سه غالب» میدان دست به دوپینگ دوباره خواهند زد و تلاش خواهند کرد که با کمک هسته ی سخت قدرت، رقبای مذهبی خویش را پس بزنند و برخی مواضع سیاسی از دست داده درون حاکمیت را به دست آورند.

به این دلیل است که این سه نباید در ماه‌های سرنوشت ساز آینده دست روی دست بگذارند و با این تصور که جریان اقتدارگرا در موضع ضعف قرار دارد و درگیر اختلاف های ریشه ای لاینحل است وحال از وجود وحدت بخش مهدوی کنی درجایگاه یک منجی نیز بی بهره مانده، رقیب را خوار بشمارند.

«سه غایب» شاهد موفقیت را آن گاه می توانند درآغوش بگیرند که دفاع را از درون زمین حریف آغاز کنند و با خیمه زدن در دل خانه ی«سه غایب» درهمان دقایق اولیه ی بازی گل های سرنوشت ساز را بزنند و این کار ممکن نیست مگر اینکه در گام اول، بازسازی تشکیلات جامعه ی روحانیت مبارز هدف قرار گرفته شود و اعضای صاحب نفوذ«غایب»، اعضای تحمیلی«غالب» را کنار بزنند؛ اقدام مهمی که با تحولات سیاسی -ـ اجتماعی اخیر کشور، چندان هم مشکل به نظر نمی‌رسد و هدفی که چندان دور از دسترس نیست.

برگرفته از: فیس بوک نویسنده

https://www.facebook.com/isasaharkhiz

پیک نت 4 آبان

 
 

اشتراک گذاری: