ايران  

        www.pyknet.net

   پيك نت

 
صفحه اول پیوندهای پیک بايگانی پيک

17 اردیبهشت  1398

  pyknet100@gmail.com

 
 
 

پس از میلیاردها تومان هزینه

سالمرگ فیلترینگ تلگرام

برای اینستاگرام تکرار می شود؟

 
 
 
 
 

 

یک سال از فیلترینگ تلگرام گذشت. شبکه‌ای که نه تنها برای تسهیل اطلاع‌ رسانی و ارتباطات بین فردی کاربرد دارد، بلکه بسیاری از امور تجاری و اقتصادی شهروندان  نیز با آن انجام می شود.

این شبکه اجتماعی در جای جای زندگی خصوصی و عمومی شهروندان موثر بوده و هنوز هم هست. شورش دیماه 96 موجب شد تا وزارت ارتباطات و دولت روحانی نتواند به مقاومت خود علیه فیلتر شدن تلگرام ادامه بدهد. مخالفان دولت و طرفداران فیلترینگ عامل اصلی در شورش دیماه 96 را تلگرام اعلام کردند.

اما فیلترینگ نتوانست تلگرام را از جامعه ایران حذف کند و مردم ، همچنان از تلگرام استفاده می کنند و این اپلیکیشن پر طرفدارترین شبکه اجتماعی در بین کاربران ایرانی است.

آمارهای ارائه شده از سوی آزمایشگاه فضای مجازی دانشگاه تهران نشان می دهد در اسفند سال گذشته که نزدیک به ۱۰ ماه از مسدود شدن این شبکه اجتماعی میگذشت، میانگین تعداد تولیدات کانال‌های تلگرامی به ۱.۷۳ میلیارد مطلب می رسید. همچنین میانگین تعداد بازدیدها در این ماه بالغ بر ۱.۲۸ میلیارد بازدید بود. حتی پیش از اسفندماه ۹۷ در بهمن ماه قبل از آن، میزان تولیدات و انتشار مطالب کاربران فارسی روی شبکه تلگرام و به تبع آن، تعداد بازدیدها باز هم بالاتر بود و به ۱.۴ میلیارد بازدید در ماه رسید.

تا پایان اسفند سال گذشته ۵۶ درصد ایرانی‌هایی که در شبکههای اجتماعی عضو بودند، از تلگرام برای ارسال پیام و فعالیتهایی از این دست استفاده میکردند. این در حالی بود که قبل از فیلترینگ این شبکه یعنی در فروردین سال ۹۷ این آمار برای کاربران ایرانی تلگرام بالغ بر ۶۰ درصد بود.

 

با محاسبه ساده ای می توان اینطور نتیجه گرفت که فیلترینگ با همه هزینه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی آن، پس از حدود یکسال، تنها باعث ۴ درصد  ریزش کاربران شبکه های اجتماعی، از تلگرام شده است.

پس از فیلترینگ تلگرام ثابت شد که ایرانی ها به اپلیکیشن های داخلی اعتماد ندارند و تلگرام همچنان بی بدیل است.

رسانه های رسمی نیز با داشتن تصویری روشن از آنچه مردم در حوزه اخبار و اطلاعات می خواهند، خیلی زود به این نتیجه رسیدند که فیلترینگ تلگرام نمی تواند مانعی برای دسترسی شهروندان به این شبکه شود و حضور مردم در تلگرام، یعنی تجمع مخاطبان بالقوه اخبار در جایی که اگر رسانه های رسمی اطلاع رسانی سریع و صحیح نکنند، عرصه برای دروغ پردازی و شایعات باز می شود.

از جمله این رسانه ها، خبرگزاری فارس بود  که ۷ ماه پس از آنکه تلگرام فیلتر شد، بار دیگر کانال خود را در این شبکه اجتماعی فعال کرد و صدا و سیما نیز بی سر وصدا به تلگرام بازگشت و مخاطبان خود را در بین انبوه چند ده میلیونی شبکه‌ وندان تلگرام جستجو کردند.

برای فیلترینگ سالانه ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه می شود ولی تاکنون هزینه مالی که صرف فیلترینگ تلگرام می شود را محاسبه نکرده است.

البته مرجع رسمی محاسبات هزینه های فیلترینگ یعنی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با ایما واشاره می گوید هزینه فیلترینگ تلگرام بسیار بالاست.

محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مصاحبه ای که با یک ماهنامه تخصصی داشت از هزینه۲۰ هزار میلیارد تومانی برای شبکه سازی اینترنت در یک سال گفت که می توان نتیجه گرفت هزینه فیلترینگ ارقام بسیار بالایی را شامل می شود که ظاهرا «به صلاح نیست» به صورت شفاف اعلام شود.

از دلایل مخالفان فیلترینگ تلگرام، نبود شبکه های اجتماعی قابل اطمینان و کارا است که بتواند خلاء تلگرام را پر کند. با وجودی که مهندسان ایرانی توانسته اند برخی اپلیکیشن ها ارتباطی از جمله شبکه اجتماعی ویسپی، سروش، بیسفون پلاس، بله، پروفایل، آی گپ و کافه سخن را تولید کنند، ولی عملا کاربران ایرانی از این شبکه ها استقبال نمی کنند.

برخی مدیران این شبکه های اجتماعی اعلام کردند با استقبال دهها میلیون نفری مواجه شده اند که پس از مدتی مشخص شد این ادعا صحت ندارد و آنچه مشخص است اینست که ۳ اپلیکیشن ارتباطی داخلی دست کم ۱۵ میلیارد تومان خرج روی دست خزانه کشور گذاشتند.

برخی گزارشها نشان می دهد کل کاربران شبکه های اجتماعی بومی در پایان سال گذشته تنها ۲درصد کاربران فارسی زبان بوده اند. در حالی که ۱۴درصد کاربران ایرانی پس از فیلترینگ تلگرام متقاعد شده بودند از «سروش» استفاده کنند. با این حال، آمارهای انتهای سال گذشته نشان می دهد وضعیت تعداد کاربران این پیامرسان‌ها به شرایط قبل از فیلتر شدن تلگرام بازگشت. مراجعه مجدد کاربران به تلگرام فیلتر شده نشان می‌دهد فرصت پیش آمده از فیلترینگ هم نتوانست به پیام‌رسانهای بومی در جذب کاربران ایرانی کمکی کند. آیا این تجربه شکست خورده را حکومت در باره اینستاگرام هم می خواهد تکرار کند؟

(بخش عمده این گزارش از "خبرآنلاین" گرفته شده است.)


به تلگرام پیک نت بپیوندید
https://telegram.me/pyknet @pyknet


 پیک نت 17 اردیبهشت

 
 

اشتراک گذاری: