ايران  

        www.pyknet.net

   پيك نت

 
صفحه اول پیوندهای پیک بايگانی پيک

۲۷ خرداد ۱۴۰۲

  pyknet100@gmail.com

 
 
 

عنوان اول پیک نت ۲۷ خرداد

نقش مطبوعات و اینترنت

در خبر نخواندن مردم! 
 
 

 

 

نیویورک تایمز گزارشی را منتشر کرده که در حقیقت، نوعی اعتراف به شکست سیاست خبری حاکم بر روزنامه های معروف امریکا و اروپاست. نیویورک تایمز می نویسد که آمارگیریها نشان میدهد که شمار خوانندگان خبرهای سیاسی بسیار کم شده است. این روزنامه دلیل آن را خبر رسانی لجام گسیخته روی شبکه اینترنت میداند و این که هرکس هرچی دم دستش می رسد بعنوان خبر منتشر می کند و راست و دروغ بودن این خبرها آنقدر زیاد شده که اعتماد مردم به خبرها از دست رفته و پر این بی اعتمادی روزنامه ها را هم گرفته است.

نگرانی نیویورک تایمز از بی اعتنائی مردم به اخبار سیاسی درست است و ما این را در ارتباط با اخبار ایران هم بخوبی شاهدیم.

 دلیلی هم که نیویورک تایمز ذکر می کند درست است، اما همه حقیقت نیست. آن بخش از حقیقت که در گزارش نیویورک تایمز سانسور شده و نخواسته اند مطرح کنند اینست که مردم اعتمادشان به این روزنامه علاوه بر خبررسانی راست و دروغ و بی در و پیکر در فضای مجازی؛ بلکه یکسویه نویسی ها و یکسویه تفسیر کردن رویدادها و خبرها بصورت جهت دار در این روزنامه ها نیز هست. کافی است به همین رویدادهای اوکراین دقت کنید که چگونه یکسال و چند ماه است تمام رسانه های مکتوب و تصویری غرب اخبار را یکسویه به سود ناتو و دولت اوکراین منتشر می کنند و گاه با چاشنی دروغ و تحریف. این سیاست خبری طی چند ده سال، سرانجام واکنش مردم را بصورت پرهیز از خبر و تفسیر سیاسی خواندن بوجود آورده است.

همین سیاست یکسویه مطبوعات و آن لجام گسیختگی خبری در فضای مجازی، نتیجه دیگری هم داشته و آن بی اطلاعی و عمق نازل درک رویدادهای مهم جهانی است که اغلب در پیام های زیر مطالب در فضای مجازی منعکس است. با کمال تاسف؛ پدیده کم اطلاعی درباره ایرانی ها پیوند خورده با روی گردانی مردم از حکومت و با فرهنگ نازلی که در 40 سال گذشته، بتدریج در جامعه، بویژه در نسل پس از انقلاب نهادینه شده است.  حکومت خود نه تنها با این فرهنگ و زبان با مردم حرف زده، بلکه آن را عملا در رسانه ها و بویژه در صدا و سیما ترویج هم کرده است.

آیا تا پیش از انقلاب 57 اوضاع خلاف این بود؟

از نظر ما، تا حدود زیادی بله. برای مثال در تمام دورانی که جنگ ویتنام جریان داشت و یا در جریان جنگ کره و یا ماجرای خلیج خوک ها و رفتن جهان تا آستانه جنگ اتمی، جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل و دهها رویداد مهم دیگر، مردم خبرها را دنبال می کردند، رادیو تلویزیون ملی ایران و مطبوعات ایران اغلب بصورت حرفه ای خبرها را بدون شعار زدگی رایج در جمهوری اسلامی منتشر می کردند و مردم درجریان حوادث جهانی بودند و هرگز با چنین ادبیاتی که در زیر مطالب بصورت پیام در فضای مجازی شاهدیم مردم درباره حوادث وقت نظر نمیدادند. ما نمی گوئیم که همه پیام های زیر مطالب آن فاجعه ایست که به آن اشاره کردیم، اما بپذیریم که این فاجعه هست و برای آن باید راه حلی پیدا کرد.

عکسی که می بینید، از پیام های زیر فشرده سخنرانی پوتین در خبرآنلاین گرفته ایم. به آن مطلب در همین شماره پیک نت مراجعه کنید که با ضعف خبررسانی و خبر نویسی حرفه ای در مطبوعات و سایت های خبری داخل کشور هم آشنا شوید.


به تلگرام پیک نت بپیوندید
https://telegram.me/pyknet @pyknet


 پیک نت  ۱۷ ژوئن ۲۰۲۳

 
 

اشتراک گذاری: