ايران  

        www.pyknet.net

   پيك نت

 
صفحه اول پیوندهای پیک بايگانی پيک

۲۱ تیر ۱۴۰۴

  pyknet100@gmail.com

 
 
 

دستآورد ایران در هفدهمین

اجلاس سران بریکس در برزیل

سیامک زند

 
 
 
 
 

 

هفدهمین اجلاس سران بریکس در روزهای ششم و هفتم ژوئن در ریودوژانیروی برزیل با شعار "جنوب جهانی فراگیر و پایدار" برگزار شد. میزبان دوره ای این اجلاس را لولا داسیلوا رییس جمهور چپگرای برزیل برعهده داشت. در این اجلاس ۱۱ کشور عضو از جمله چهار عضو جدید ایران‌ اتیوپی امارات و اندونزی شرکت داشتند. برگزاری منظم اجلاس سران بریکس پس از ۱۷ سال نشاندهنده استقبال فزاینده کشورهای جهان از این تشکل است که با اهداف اولیه خود یعنی اصلاح نظم جهانی،استقلال مالی از غرب، تقویت جنوب جهانی و چندجانبه گرایی در سال ۲۰۰۹ شکل گرفت.

هفدهمین اجلاس دستور کاری منسجم داشت که بخوبی در بیانیه پایانی منعکس شده است. علاوه بر تلاطمات سیاسی هر ساله که در اجلاسهای سالانه منعكس میشود - مهمترین موضوع این اجلاس را میتوان سالگرد دهمین سال تشکیل بانک توسعه نوین، بانک اعضای بریکس و دستاوردهای بزرگ آن دانست. این بانک در ۲۰۱۴ با سرمایه صد میلیارد دلاری در برزیل تاسیس شد و هم اکنون بریاست خانم دیلماروسف رییس جمهور پیشین برزیل اداره میشود. روسف در جشن سالگرد این بانک که قبل از اجلاس سران برگزار شد گفت: تشکیل این بانک یک نقطه عطف ساختاری نبود بلکه قبل از هر چیز یک اعلامیه سیاسی حاکی از اراده و عمل بود.  او گفت: ما درآغاز راه هستیم و ضروری است که ما نقش رهبری خود را در تقویت توسعه عادلانه، پایدار و مستقل در جهانی چند قطبی تثبیت کنیم . این امر مستلزم داشتن نهادی است که نه تنها از نظر مالی قوی باشد بلکه از نظر سیاسی نیز تحول آفرین باشد. بانک ما گواهی این امر است که داشتن یک معماری مالی اصلاح شده و یک مدل توسعه عادلانه تر امکان پذیر است و ایجاد آن نشاندهنده تعهد مشترک برای رفع کمبود قابل توجه در تامین مالی برای توسعه پایدار است. ایران که با حضور فردین در بانک مرکزی از علاقمندان جدی عضویت در این بانک بوده است، درخواست عضویت خود را به بانک ارايه داده است و منتظر طی فرایند عضویت که شامل بررسی توسط هیئت مدیره-واریز سرمایه و امضای تعهدات دوجانبه با کشورهای عضو میباشد. ایران علیرغم اینکه هنوز بطور کامل به عضویت این بانک در نیامده است ولی توانسته است با اتصال به شبکه بانکی روسیه-میر- باعث تشویق بقیه اعضا به ایجاد چنین سیستمهای دوجانبه شود. بانک توسعه نوین در حال راه اندازی سیستم پرداخت مالی- بریکس پی- بین اعضای خود است که جایگرینی برای سیستم غربی سوییفت در پرداختهای بین المللی است.

علیرغم تاکیدات مكرر روسای جمهوری چین و روسیه مبنی بر اینکه بریکس در تقابل با ایالات متحده یا دیگر کشورها نیست- اما دستاوردهای این تشکل جهانی چنان لرزه به اندام امریکا انداخته است که ترامپ موفقیت بریکس و ایجاد یک نهاد مالی موازی را شکستی برای دلار و چیزی در حد شکست در یک جنگ جهانی برای امریکا اعلام کرده است. او بلافاصله بعد از اجلاس سران بریکس اعضای بریکس را به اعمال تعرفه ۱۰ درصدی در معاملات تجاری با امریکا تهدید کرد.

 بیانیه پایانی اجلاس سران بریکس از بسیاری جهات حائز اهمیت است. این بیانیه بطور مثال با صراحت بیشتری از نظم فعلی جهانی انتقاد و عزم اعضای بریکس بر اصلاح سازمانهای بین المللی از جمله شورای امنیت سازمان ملل، مجمع عمومی این شورا، صندوق بین المللی پول و بانک جهانی را بیان داشت. در بیانیه پایانی اصلاح شورای امنیت و تبدیل آن به نهادی دمکراتیک تر با افزایش حضور کشورها در ترکیب اعضای شورا جهت پاسخ بهتر به چالشهای جهانی ذکر کرده است. این بیانیه همچنین خواستار اصلاح فوری نظام مدیریت مالی فعلی که پس از جنگ جهانی دوم موسوم به برتون وودز شد و خواستار اصلاح حمکرانی و حضور نمایندگان بیشتری از کشورهای در حال توسعه در صندوق بین المللی پول و بانک جهانی و سهم بیشتر زنان در سطوح مدیریتی این نهادها شده است

سران کشورهای بریکس که امسال با حضور نخست وزير چین و حضور مجازی ولادیمیر پوتین انجام شد ضمن انتقاد شديد از نظام تجاري فعلي خصوصا در اعمال تعرفه ها و اقدامات یک جانبه بر خلاف مقررات سازمان تجارب جهانی، خواستار نظام تجاري چند جانبه مبتنی بر قوانين و شفافیت و عدلت بر پایه اجماع شده اند.

دلارزدایی و تشویق به تجارت با ارزهای محل همشه جزو لاینفک راهکارهای بریکس برای تجارت عادلانه تر بوده است. در نشست اخیر نیز با تکیه بر ایجاد یک سیستم پرداختی بریکس  BRICS Pay که از ارزهای محلی حمایت کند و همچنین در نظر گرفتن مکانیسم ذخائر اضطراری بریکس برای اعضا و ترويج استفاده از ارزها محلی یا ابتکار پرداخت های فرامرزی بریکس نشان داده شد که با برنامه های مدون پیش رو بسرعت دلار از گردونه تجارت بین اعضای بریکس کنار گذاشته خواهد شد.

ایران در این اجلاس هفدهم سران بریکس علیرغم عدم حضور رییس جمهور و حضور وزیر خارجه جایگاه خاصی داشت.

سران بریکس در بند ۲۱ بیانیه پایانی حملات نظامی به جمهوری اسلامی ایران را محکوم کردند و آن را نقض آشکار حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد دا و موجب نگرانی دانستند و خواستار ابتکارات دیپلماتیک برای چالشهای منطقه ای از سوی شورای امنیت شدند. در بیانیه پایانی همچنین از پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی حمایت شده است. وزير امور خارجه ایران فرصت یافت در سخنرانی خود در اجلاس ضمن اعلام مواضع جمهور اسلامي در چالشهای اخیر کشور، از حمایت اعضای بریکس در محکومیت متجاوزان به ایران در بیانیه پایانی تشکر کند. عراقچی همچنین موفق شد در حاشیه این اجلاس با  سرگئی لاوروف و همراهان و وزرای خارجه هند،مصر، بولیوی، عربستان، ترکیه و همچنین وزير امور خارجه چین ديدار و رایزنی نماید.

نشست سران بریکس در شرائط متلاطم و بغرنج فعلی جهان با وجود درگیری های نظامی در بسیاری از نقاط جهان خصوصا در روسيه و تداوم شرائط جنگی در خاورمیانه  نشاندهنده عزم راسخ اعضا بر پایان دان به جهان تک قطبی و ایجاد فرصت به کشورهای موسوم به جنوب جهانی در راستای تجارت عادلانه برای پایان دادن به یک جانبه گرایی سیاسی-مالی است.

اجلاس بعدی سران بریکس سال آینده در روسيه برگزار خواهد شد تا موضوعات که در اجلاس هفدهم هدف گذاری شده است دنبال شود.


به تلگرام پیک نت بپیوندید
https://telegram.me/pyknet @pyknet


 پیک نت  ۱۲ ژوئیه  ۲۰۲۵

 
 

اشتراک گذاری: